22. november 2023
»Ugotovili smo, da je poleti, poleg indeksa telesne mase in prirojene barve kože ter njene občutljivosti na sonce, preskrbljenost povezana tudi z dejavniki, ki vplivajo na biosintezo vitamina D v koži.«
Katja Žmitek, vodja projekta Nutri-D, razlaga povezavo med preskrbljenostjo z vitaminom D in dejavniki biosinteze vitamina v koži.
11. julij 2023
»Oljčno olje vsebuje pretežno enkrat nenasičene maščobne kisline tudi do 75 odstotkov, in je zato oksidaciji podvrženo bistveno manj kot rastlinska olja z visokim deležem večkrat nenasičenih maščobnih kislin.«
Pojasnila je, zakaj je oljčno olje manj občutljivo na oksidacijo v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji.
22. april 2021
»Ocenjujemo, da je ta sprememba pomembno zmanjšala pogostost pomanjkanja tega vitamina med letošnjo zimo, za oceno dolgoročnih vplivov pa bodo potrebne dodatne raziskave.«
Katja Žmitek je povedala, da je povečanje uživanja vitamina D zmanjšalo pomanjkanje vitamina med zimo.